QGIS in een container

Ubuntu is voor mij het besturingssysteem van keuze. Het is OpenSource, bruikbaar op server en desktop en ook nog eens super gebruiksvriendelijk.

Onder Ubuntu is het helaas niet zo eenvoudig om meerdere QGIS versies naast elkaar te draaien. En zo met de ontwikkelingen van QGIS 2.x naar 3.x is dat wel nodig.

Gelukkig is er in de OpenSource wereld altijd wel een oplossing (en meerdere ook). Een van de oplossingen is om gebruik te maken van container virtualisatie. Een mooi woord om een proces op een of andere manier met meer of minder isolatie van de rest van je systeem te draaien zonder dat er gebruik gemaakt hoeft te worden van een volledige virtuele machine met alle bijbehorende overhead.

Het veelgenoemde Docker is een van de manieren om zoiets in te richten. Inmiddels draai ik al enige tijd QGIS 3 in verschillende varianten in een Docker container en het bevalt uitstekend. Eigenlijk draait QGIS gewoon net zoals altijd.

Als je nog nooit met Docker hebt gewerkt zul je het eerst moeten installeren. Op de website van Digital Ocean vind je vele uitstekende tutorials voor dit soort zaken, waaronder dus een voor het installeren van Docker in Ubuntu 18.04.

In mijn plekje op GitHub vind je een recept voor het draaien van QGIS in een Docker container.

Je kunt het recept en de bijbehorende code downloaden als zip of via de command line binnenhalen] met:

git clone https://github.com/MarcoDuiker/dockered_QGIS.git

Daarna is het gewoon een kwestie van het recept volgen en je bent binnen 5 minuten ‘up-and-running’.

Overigens is het mogelijk om de nieuwste versies van QGIS (vanaf 3.4) te installeren als flatpack. Dat is fijn omdat flatpacks ook de mogelijkheid geven om verschillende QGIS versies naast elkaar te installeren.Reacties